Csibiske pörkölt nokedlivel
Az erdő és a Nagyvölgy Bernecebaráti „biopiaca” volt az itt élőknek mindig is. A helyi tradícionális kedvenc étkek részben palóc behatás alapján, részben a hagyományos falusi-mezőgazdász-gyűjtögető életmódból adódóan alakultak ki. A mai árak mellett már egyik sem mondható „szegény” ételnek.
Hozzávalók:
Pörkölt:
500 g csibiske gomba (sárga rókagomba)
1 fej vöröshagyma
olaj
1 db közepes paradicsom
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
szükség szerint víz
tejföl
Nokedli:
500 gr búzafinomliszt
1 tojás
fél pohár langyos víz
só, olaj
Előkészület:
A friss sárga róka gomba – ahogy itt hívják csibiske – elkészítése az alapos pucolással, átmosással kezdődik, majd apró darabokra vágjuk. A paradicsomot és a hagymát megszabadítjuk a héjától és apró darabokra kockázzuk.
Pörkölt elkészítés:
A hagymát olajban üvegesre dinszteljük, levesszük a tűzről, egy perc után rátesszük az őrőlt pirospaprikát, jól elkeverjük, egy kicsi vizet teszünk még bele, hogy a tűzre visszatéve ne égjen meg a paprika. Az edényt visszatesszük a tűzre, ráhalmozzuk a gombát és a paradicsomot, alaposan megkeverjük és még teszünk hozzá egy kis vizet. A víz hozzáadása inkább folyamatosan kevés adagokban történjen, mivel a gomba is fog vizet ereszteni. Fedő nélkül, gyakran keverve főzzük, közben ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.
A víz folyamatosan elfő és elkezd a pörköltes jelleg megjelenni. Folyamatos kavarást igényel ebben a fázisban, hogy le ne süljön. Ízlés szerint lehet zsírjára főzni vagy bő leven hagyni.
A kész csibiske pörkölt gyönyörű sárga színű lesz, íze pedig semmivel sem összehasonlítható…
Nokedli elkészítés:
Ez a művelet végezhető rögtön azután, hogy a gombát elkezdtük főzni.Egy nagy edénybe enyhén sózott vizet teszünk forrni. Az edény átmérője illeszkedjen a nokedli szaggató méretéhez. Amíg a víz felforr, elkészítjük a nokedli tésztát. A kimért lisztet egy íves műanyag edénybe tesszük, megsózzuk. A tojást a liszt közepébe törjük föl, majd egy fakanállal a tojástól indulva körkörös keverés mellett összedolgozzuk a liszttel. A langyos vizet kis adagokban öntjük hozzá, ahogy a liszt igényli. A végeredmény akkor jó, amikor a tészta ragadós, de összeállt, az edény oldalához nem ragad.
Ha a víz felforrt, az edényre helyezzük a nokedli szaggatót és kis adagokban szaggatjuk ki a tésztát a vízbe. Egy adag kiszaggatása után a lobogó vizet átkeverjük, még egy-másfél percet főzzük a nokedli darabkákat, majd szűrőkanállal kihalásszuk és csap alatt egy kis hideg vízzel átmossuk. Az átöblített nokedlit üvegedénybe tesszük és egy pici olajat hozzáadva a fakanál végével átkeverjük. Ez az összeragadás elkerülése miatt tanácsos művelet. Ezt ismételjük meg a maradék kikevert tésztával. Fél kiló liszt esetén 3-4 szaggatási körrel számolhatunk.
Tálalás:
A tányér közepére halmozunk a köretből és a pörköltből és a szaftból. A csibiske pörköltnek új íz-dimenziókat adhatunk ha tejföllel összekeverjük.
Jó étvágyat!
További receptek készülőben:
- nagyhaluska
- csibiske pörkölt
- tinorú
- keserűgomba
- pampuska
A legjobb illat a kenyéré, a legjobb íz a sóé, a legjobb szeretet a gyerekeké.
Graham Green